Csokis-málnás zabpelyhes keksz
2015. szeptember 24. írta: pndkitchenstories

Csokis-málnás zabpelyhes keksz

Rögtön az elején figyelmeztetnék minden kedves olvasót, hogy érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert pillanatok alatt el fog fogyni. Főleg, hogy a "diétás" jelző valahogy bekódolódik az agyunkba, és így még könnyebben nyúlunk utána... 

fullsizerender_22.jpg

Valóban cukor nélkül (fél kanálka xilitet adtam hozzá) készül, zabpehellyel, és zabpehelyliszttel. Ha min. 70% kakaótartalmú étcsokoládét választunk, akkor már jók vagyunk, de én saját magam megnyugtatása miatt diabetikus étcsokoládét vettem. 

Elég gyorsan összeállítható kis keksz ez, a sütési idő is minimális, ennél talán már csak elfogyni fog gyorsabban :)

Reggeli kávé mellé, vagy délutáni teázáshoz, a gyerekeknek tízóraira, uzsonnára tökéletes. Arról nem is beszélve, hogy milyen tápláló kis finomság ez. 

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 db tojás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál fagyasztott málna
  • vanília aroma
  • xilit (ki mennyire édesszájú, én tényleg csak minimális mennyiséget adtam hozzá)
  • 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)

 

fullsizerender_21.jpg

Elkészítés:

Először a száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba. A zabpehelylisztet szitáljuk át, könnyebb vele utána dolgozni, meg a keksz állagán is javít. Mehet hozzá a zabpehely is é a szódabikarbóna. 

A vajat a xilittel és a vaníliaaromával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Utána pedig a száraz hozzávalókhoz adjuk. Amibe az apróra vágott csokoládét és a málnát is beleszórtuk. Szépen összedolgozzuk a tésztát. A málna jó, ha még fagyos, mert a tészta kevergetése közben így könnyen darabjaira esik, jobban eloszlik majd, és minden kekszbe jut. Nem kell viszont olyan sok belőle, nehogy eláztassa a kekszet. Természetesen ha van friss gyümölcsünk akkor azt használjuk. Én következőleg áfonyával fogom megcsinálni, abból még láttam szépet a piacon. 

Ha megvagyunk a tészta összedolgozásával, tegyük be kicsit a hűtőbe, utána könnyebb lesz vele dolgozni. 

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszeket, amiket kézzel előbb kis labdává formálunk, majd a tetejüket lenyomva korongokká alakítunk. A sülés alatt úgyis szétterülnek majd. 

200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ha már látjuk, hogy a széle barnul vegyük ki. Nem baj ha puha, amíg hűl megkeményedik szépen. De nem kell túlsütni. 

 

fullsizerender_23.jpg

Kávékísérő finomságnak tényleg tökéletes. Reggel én már teszteltem is! ;)

PND

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr457815868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2015.09.25. 04:04:31

nekem csak 280 fokot tud a sütőm, akkor hány óráig kell sütni, ha 2000 fokon 10 percig, segííccs
süti beállítások módosítása