Gyökérkenyér
2020. július 02. írta: pndkitchenstories

Gyökérkenyér

Ha kenyeret szeretnétek sütni, de nem egy hagyományos kenyér a cél, hanem inkább egy kencékhez kiegészítés, vagy csak valami mást, valami különlegeset de mégis egyszerűt szeretnénk, akkor a gyökérkenyér lehet a jó választás.
Nem sok hozzávalót igényel, igazából még boltba sem kell menni feltétlenül. 
Ami ennek a kenyérnek a titka, az a kelesztés. Merthogy ez itt egy hosszú folyamat. Rá kell szánni az időt!
Túl sok dolgunk nem lesz vele, csak magára kell hagyni pihenni 10-12 órát.
Készíthetjük simán, vagy olívabogyóval, aszalt paradicsommal kiegészítve is. De akár dióval vagy más magokkal szórva is. 
bb8f7b35-4ec7-4869-8618-48d44425f874.JPG

Hozzávalók:
(Ekkora mennyiségből 2 kenyér lesz)
  • Fél kg liszt
  • 3 g por élesztő, vagy egy negyed kocka friss élesztő (12-13 g) 
  • 15 g só
  • 4 dl víz adagolva
  • 1-2 evőkanál olíva olaj
  • Apróra vágott olívabogyó vagy aszalt paradicsom  opcionálisan 

 

Elkészítés:

Ennél a receptnél nem kell az élesztőt előre felfuttatni, hiszen lesz elég ideje dolgozni. 

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a por élesztőt (vagy a frisset belemorzsoljuk), majd langyos vizet adagolunk hozzá. Ne egyből öntsük bele a 4 dl-t, mert elképzelhető, hogy kevesebb is elég lesz! Illetve az olajat is hozzáadjuk. Fakanállal összekeverjük és egy nokedli szerű lágy, de nem folyós sűrű masszát kapunk. Nem lesz egy teljesen sima gyúrható tészta, de ez nem is baj.

Lefedjük folpack-kal az edényt és így hagyjuk pihenni 10-12 órán át.

 

A pihenőidő leteltével a nyújtó deszkát erősen meglisztezzük és ráborítjuk a masszát. Egy éles késsel kettéválasztjuk. Végig lisztes kézzel dolgozunk. A tésztákból téglalapokat formázunk és közben közepén 1-2x megcsavarjuk. Pár marék lisztet fel fog közben venni a deszkáról.

Ha szeretnénk hozzáadni olívát/paradicsomot/diót stb akkor ezt a formázás előtt tegyük.

Ha megvan a forma, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és még 30-40 percet pihentetjük. 

220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük. 

b12e3e26-d74a-42d7-9368-94cb9c169dcd.JPGimg_2587.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr9615979160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása