- Fél kg liszt
- 3 g por élesztő, vagy egy negyed kocka friss élesztő (12-13 g)
- 15 g só
- 4 dl víz adagolva
- 1-2 evőkanál olíva olaj
- Apróra vágott olívabogyó vagy aszalt paradicsom opcionálisan
Elkészítés:
Ennél a receptnél nem kell az élesztőt előre felfuttatni, hiszen lesz elég ideje dolgozni.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a por élesztőt (vagy a frisset belemorzsoljuk), majd langyos vizet adagolunk hozzá. Ne egyből öntsük bele a 4 dl-t, mert elképzelhető, hogy kevesebb is elég lesz! Illetve az olajat is hozzáadjuk. Fakanállal összekeverjük és egy nokedli szerű lágy, de nem folyós sűrű masszát kapunk. Nem lesz egy teljesen sima gyúrható tészta, de ez nem is baj.
Lefedjük folpack-kal az edényt és így hagyjuk pihenni 10-12 órán át.
A pihenőidő leteltével a nyújtó deszkát erősen meglisztezzük és ráborítjuk a masszát. Egy éles késsel kettéválasztjuk. Végig lisztes kézzel dolgozunk. A tésztákból téglalapokat formázunk és közben közepén 1-2x megcsavarjuk. Pár marék lisztet fel fog közben venni a deszkáról.
Ha szeretnénk hozzáadni olívát/paradicsomot/diót stb akkor ezt a formázás előtt tegyük.
Ha megvan a forma, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és még 30-40 percet pihentetjük.
220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük.