Szalagos fánk
2016. február 12. írta: pndkitchenstories

Szalagos fánk

Sok újdonságot ígértem nektek, és íme itt is van az első. Ezentúl rövid videóreceptekkel egészülnek ki a blogbejegyzések. Az első pilot videók fánk recepteket rejtenek, hiszen ha február, akkor farsang. És ha farsang, akkor mi mást is sütnék, mint fánkot. :)

Ezer meg egy féle fánk létezik, nálam mégis az időtlen klasszikusok állnak a number1 helyen. Nincs jobb egy frissen sült szalagos (farsangi) fánknál, amit a Nagymama házi baracklekvárjába tunkolhat az ember lánya. 

 Nekem Nagymama lekvárja ugyan nincsen, de van helyette házi pezsgős őszibaracklekvár. Kellően folyós, picit savanykás, tökéletesen passzol a porcukros fánkocskákkal. 

És ha azt hinnéd fánkot sütni nehéz, akkor remélem most bebizonyíthatom neked, hogy tényleg nem túl nagy dolog. Bevallom, én is félve vágtam bele, amikor először készítettem, de már elsőre is tökéletesen sikerült. Bátran ajánlom kezdőknek is, egyszerű a tésztával is dolgozni, szépen összeáll, könnyen nyújtható, egyszóval könnyű! 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL55)
  • 50 g friss élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor (kb. 2 evőkanál)
  • kb. 2,5 dl tej
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál vanília aroma
  • kb. 1 liter olaj a sütéshez

 

Első dolgunk az élesztő felfuttatása. 1 dl langyos tejbe (egy kiskanál porcukor kíséretében) morzsoljuk bele a friss élesztőt. Elsőre soknak tűnhet az 50g-nyi mennyiség, de kelleni fog! Várjuk meg, amíg szépen felfut,

Egy tálban keverjük össze a lisztet, porcukrot, tojássárgákat, vanília aromát (akár vaníliás cukor is lehet helyette), citromhéjat (én előre csomagolt reszelt citromhéjat használtam, nem bízom a bolti citromok vegyszerrel kezelt héjában...), a csipet sót, az élesztős tejet és még kb 1-1,5 dl tejet. Ez utóbbinál figyeljük, hogy mennyit vesz fel a liszt. Én összesen 2,5 dl tejet használtam, de lisztje válogatja. És, ahogy a videóban is látszik én dagasztógéppel dolgoztam össze a tésztát, de ezt kézzel is megtehetjük. Kb. 5 perc kitartó dagasztással szépen össze fog állni.

Amikor látjuk, hogy a tésztánk kezd összeállni, szép hólyagos, akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat. (és ha szükséges lisztet vagy tejet) A dagasztás végére egy ruganyos tésztát kell kapnunk, ami leválik az edény faláról.

Kevés lisztel meghintjük a tetejét, majd letakarva körülbelül egy óra alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük. 

Kilisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és fánkszaggatóval (vagy nagyobb pohárral) kiszaggatjuk őket. A köröket középen megnyomjuk, hogy legyen helye a lekvárnak ;) 

img_3420_1.JPG

Eközben már kezdhetjük melegíteni az olajat, hiszen a fánkoknak még 10-15 perc pihenésre lesz szükségük, ezalatt még kelnek kicsit.

Figyeljünk oda, hogy az olaj ne legyen túl forró! 

Először a benyomott oldalával lefelé tegyük bele az olajba, és fedő alatt 1 percig süssük, majd megfordítjuk, és immár fedő nélkül 1,5-2 percig hagyjuk sülni.

Porcukorral megszórva és lekvárral tálaljuk. És frissen melegen fogyasszuk, akkor a legfinomabb. 

img_3423.JPG

Ui.: főzzetek házi lekvárt, a mai befőzőporokkal már hihetetlenül egyszerű dolog, és villoghattok is vele! Nem elég, hogy ti sütöttétek a fánkot, de még a lekvár is saját készítés. A siker garantált! 

PND

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr438382624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

we dont want arabs here..So what 2016.02.13. 10:58:37

Fél deci rum a tésztába és nem fogja szívni az olajat sütéskor.
süti beállítások módosítása