Rögtön az elején figyelmeztetnék minden kedves olvasót, hogy érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert pillanatok alatt el fog fogyni. Főleg, hogy a "diétás" jelző valahogy bekódolódik az agyunkba, és így még könnyebben nyúlunk utána...
Valóban cukor nélkül (fél kanálka xilitet adtam hozzá) készül, zabpehellyel, és zabpehelyliszttel. Ha min. 70% kakaótartalmú étcsokoládét választunk, akkor már jók vagyunk, de én saját magam megnyugtatása miatt diabetikus étcsokoládét vettem.
Elég gyorsan összeállítható kis keksz ez, a sütési idő is minimális, ennél talán már csak elfogyni fog gyorsabban :)
Reggeli kávé mellé, vagy délutáni teázáshoz, a gyerekeknek tízóraira, uzsonnára tökéletes. Arról nem is beszélve, hogy milyen tápláló kis finomság ez.
Hozzávalók:
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 10 dkg zabpehely
- 12 dkg puha vaj
- 1 db tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál fagyasztott málna
- vanília aroma
- xilit (ki mennyire édesszájú, én tényleg csak minimális mennyiséget adtam hozzá)
- 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat kimérjük egy tálba. A zabpehelylisztet szitáljuk át, könnyebb vele utána dolgozni, meg a keksz állagán is javít. Mehet hozzá a zabpehely is é a szódabikarbóna.
A vajat a xilittel és a vaníliaaromával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Utána pedig a száraz hozzávalókhoz adjuk. Amibe az apróra vágott csokoládét és a málnát is beleszórtuk. Szépen összedolgozzuk a tésztát. A málna jó, ha még fagyos, mert a tészta kevergetése közben így könnyen darabjaira esik, jobban eloszlik majd, és minden kekszbe jut. Nem kell viszont olyan sok belőle, nehogy eláztassa a kekszet. Természetesen ha van friss gyümölcsünk akkor azt használjuk. Én következőleg áfonyával fogom megcsinálni, abból még láttam szépet a piacon.
Ha megvagyunk a tészta összedolgozásával, tegyük be kicsit a hűtőbe, utána könnyebb lesz vele dolgozni.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszeket, amiket kézzel előbb kis labdává formálunk, majd a tetejüket lenyomva korongokká alakítunk. A sülés alatt úgyis szétterülnek majd.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ha már látjuk, hogy a széle barnul vegyük ki. Nem baj ha puha, amíg hűl megkeményedik szépen. De nem kell túlsütni.
Kávékísérő finomságnak tényleg tökéletes. Reggel én már teszteltem is! ;)
PND