Cinnabon cinnamon rolls
2015. szeptember 16. írta: pndkitchenstories

Cinnabon cinnamon rolls

avagy az amerikaiak kedvenc fahéjas csigája

Kedves diétázók! Most csukjátok be a szemeteket,ugyanis ez nem éppen egy alakbarát reggeli ajánlat lesz. Ki sem merem számolni hány kalória lehet, de őszintén szólva ezen a ponton nem is érdekel. Ez egy olyan finomság, amire nagyon nehéz nemet mondani. De ha csak egy édes finomságot engedélyeztek magatoknak, javaslom ez legyen a bűnbeesés tárgya, és szavazzatok igennel rá. 

image_5.jpg

cinnabon-trocadero.jpg

A cinnamon rollt Amerikában szerettem meg. Kint dolgoztam egy nyáron át, és két hét után undorodtam az összes mű és egészségtelen kajától, amiket ők teljes átéléssel tömtek magukba. Hamburger és taco váltották egymást, vagy éppen tészta hozzá kenyérrel és chips-szel... Felüdülés volt zöldséget enni. Na de amikor jött a cinnamon roll reggeli.... már előző este vártam. Tudom tudom, ez sem kivétel, tele cukorral, egy óriás szénhidrátbomba, de az isteni fahéj illata bűnre csábít. Ezt az egyet nem tudtam, és nem is akartam megállni. 

Az tábori recept az ottani mennyiségekben és tábornyi emberre volt megadva. Így ezt szépen átváltottam és tizedére (egy tepsinyi mennyiségre) osztottam. Ennyi tésztából 15-16 csiga lesz. 

Egy hétvégi ráérős reggelen jól jöhet egy ilyen recept. A tésztát előző este is meg lehet már csinálni, nem tart túl sokáig, és reggel már csak ananyi a dolgunk, hogy bedobjuk a sütőbe. Amíg a sütő felmelegszik, addig a tésztánk is magához tér a hűtőben töltött éjszaka után. 

image_3.jpg

Tésztája élesztős, kelt tészta, nagyon puha, sok sok fahéjjal és a mascarpone-s máz a tetején már csak hab a tortán. Egy falatka mennyország. Egy ilyen reggeli után mindenkinek szebb lesz a napja, ezt garantálom. 

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 30 g friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg cukor 
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • egy csipetnyi só

 

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál fahéj
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

 

A mázhoz:  

  • 10 dkg mascarpone
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 evőkanál porcukor

 

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverünk egy kiskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva félretesszük, amíg felfut. 

Addig kimérjük a lisztet és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutott élesztőt is és hagyjuk, hogy a dagasztó egy szép ruganyos tésztát dagasszon ki nekünk. (Amennyiben nincs dagasztókaros mixerünk, ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az el nem válik az edény falától, könnyű rugalmas nem lesz.)

Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb 1 óra). 

Kilisztezett munkalapon egy nagy téglalapot nyújtunk belőle, kb 2-3 mm vastag legyen a tészta. (55-60cmX40cm durván) Megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. Majd szorosan feltekerjük hosszában. !-5 cm-es szeletekre vágjuk fel. 

Kivajazott tepsibe (lehet kerek tortaforma is, jénai edény is) szorosan egymás mellé helyezzük őket. Ha nem azonnal sütjük, akkor folpackkal lefedve hűtőbe tesszük. 

image_2.jpg

200 fokon 12-15 perc alatt szépen megsül. Mint ahogy az elején említettem, ha másnap sütjük, akkor a hideg sütőbe tegyük, és addig amíg a sütő melegszik a tésztánk is szépen magához fog térni. 

Ha kisült ne várjunk míg kihűl, csorgassuk rá a mázat rögtön, hogy a tészta szépen magába tudjon szívni belőle. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr657793558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márti89 2015.09.17. 10:53:14

Szia! Nagyon tetszik a recept, én is elkészítem a hétvégén. Leírnád kérlek, hogy a mascarpone-s mázt, hogy kell csinálni? Előre is nagyon köszi!

pndkitchenstories 2015.09.17. 10:58:31

@Márti89: természetesen!
megolvasztod a vajat elkevered benne a porcukrot és utána pedig a mascarpone-t is. Tipp: egy egészen kevés vanília aroma is mehet hozzá, úgy még finomabb lesz.

Gukker 2015.09.17. 11:24:39

Gratulálok, kitaláltad a fahéjas kalácsot! :)
Próbáld ki úgy, hogy a tésztába keversz egy fél citrom lereszelt héját.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.09.17. 13:08:22

ettem kint, szerintem borzalmasan tömény, többet nem volt kedvem ilyet enni :D

pndkitchenstories 2015.09.17. 13:54:04

@Gukker: valóban kalácsszerű a tésztája, de picit másabb azért. A citrom nagyon jó ötlet, következő sütésnél ki fogom próbálni!

pndkitchenstories 2015.09.17. 13:56:50

@enpera: Én azt is imádtam, de tény, hogy a kint kapható alapanyagok jóval töményebbek és cukrosabbak. Akár pl a krémsajt is... Én eleve csökkentettem a cukor mennyiségét, mert így is elég édes, az a mennyiség, amivel ők dolgoznak szerintem már túlzás. Ebben a verzióban szerintem abszolút fogyasztható. ;)
süti beállítások módosítása