Az úgy volt, hogy egyszer csak véget értek az egyetemista boldog békeidők, és szépen lassan háttérbe szorult szegény kis blogom. Az Instagram és Facebook oldal továbbra is aktív, de a receptírás mostanában elmaradt.
Ráébredtem azonban, hogy hiányzik, nagyon is.
A hétvégén esküvőn voltam, mégpedig az egyik legjobb barátnőmén. És adódott a lehetőség, hogy én készíthetem el a mindenmentes tortát. Nincs is ennél jobb alkalom a visszatérésre, így hát most ennek a csodálatos csokitortának a receptjét osztom meg.
Kaptam egy receptet, amit átdolgoztam úgy, hogy az teljesen mentes legyen. Így volt benne egy kis kihívás, és óriás nyomás az esküvő miatt, hiszen tökéletesnek kellett lennie.
A recept egy 26cm-es tortaformához elegendő mennyiségeket tartalmaz.
HOZZÁVALÓK:
A "piskótához"
- 20 dkg kókuszliszt
- 10 dkg kókuszvirág cukor (vagy nyírfacukor is lehet)
- 3 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
- kb 4-5 dl növényi tej (én kókuszos mandulatejet használtam)
- 3 evőkanál kókuszzsír olvasztva
- 1 csomag sütőpor
- vanília rúd fele
A krémhez
- 3 csomag csokoládés pudingpor (arra kell figyelni, hogy semmilyen tejszármazékot ne tartalmazzon)
- 3 dkg magas kakaótartalmú kakaópor
- kókuszvirágcukor (ízlés szerint)
- 2-3 evőkanál útifűmaghéj
- 7 dl növényi tej (én itt is a kókuszos mandulatejjel dolgoztam)
- 4 evőkanál kókuszzsír
A csokimázhoz
- 10 dkg étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú és itt is figyelni, hogy ne tartalmazzon tejszármazékokat)
- 2-3 evőkanál kókuszzsír
ELKÉSZÍTÉS:
Először a piskótát készítettem el. Végtelen egyszerűséggel a felsorolt hozzávalók összekeverésével. A lisztet szitán átszitáltam és a sütőport is, majd a kókuszvirágcukorral jól összekevertem. Végül a kakaóport is hozzászitáltam. Kikapartam egy vaníliarúd felét és azt is hozzáadtam. Majd jöhetett a tej. Lehet több, mint 4 dl fog kelleni, mert a kókuszliszt csak úgy szívja magába a folyadékot. Hozzáadjuk a kókuszzsírt is, és eldolgozzuk a tésztát. Ez nem lesz egy tipikus folyós piskótatészta, inkább hasonlítanám az állagát a keksztekercs vagy kókuszgolyóéhoz. Tehát egy sűrű masszát kapunk, amit a sütőpapírral kibélelt formába egyengetünk.
180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35-40 percig sütjük. Amikor kivesszük, egy a browniehoz hasonló állagú tésztát kell, hogy kapjunk. Aggodalomra semmi ok, kihűl és picit kiszárad.
A krémhez a pudingporokat, a kakaóport és a kókuszvirág cukrot összekeverjük, majd elkészítjük a pudingot a csomagoláson leírtak szerint. Ezt a pudingot picit tovább tart besűríteni, mint ha normál tejjel dolgoznánk, de végül egy nagyon sűrű krémet fogunk kapni. Megáll benne a kanál majd. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy odakapjon az alja. A végén a kókuszzsírt is hozzákeverjük.
Hagyjuk picit kihűlni, majd a piskóta tetején eloszlatjuk.
Ez így tortaformástól mehet a hűtőbe, vagy ha kevesebb időnk van a fagyasztóba. Ha már kihűlt mehet rá a csokimáz. Végtelen egyszerűséggel vízgőz fölött felolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral. Eloszlatjuk a torta tetején.
Azt kell mondjam ennél tökéletesebb csokimázzal még életemben nem találkoztam, szuper fényes, sima, és irtó finom is.
Én a díszítést még ekkor megcsináltam. Gyümölcsöket helyeztem fel a tetejére, amik szépen beletapadtak a még folyékony csokiba.
Ment vissza a fagyasztóba kidermedni. 1-2 óra kell neki, de ha több időnk van érdemes egy éjszakát hűtőben kihűteni és utána lefejteni a tortagyűrűről. A végeredmény azt hiszem magáért beszél. :)