Kedves diétázók! Most csukjátok be a szemeteket,ugyanis ez nem éppen egy alakbarát reggeli ajánlat lesz. Ki sem merem számolni hány kalória lehet, de őszintén szólva ezen a ponton nem is érdekel. Ez egy olyan finomság, amire nagyon nehéz nemet mondani. De ha csak egy édes finomságot engedélyeztek magatoknak, javaslom ez legyen a bűnbeesés tárgya, és szavazzatok igennel rá.
A cinnamon rollt Amerikában szerettem meg. Kint dolgoztam egy nyáron át, és két hét után undorodtam az összes mű és egészségtelen kajától, amiket ők teljes átéléssel tömtek magukba. Hamburger és taco váltották egymást, vagy éppen tészta hozzá kenyérrel és chips-szel... Felüdülés volt zöldséget enni. Na de amikor jött a cinnamon roll reggeli.... már előző este vártam. Tudom tudom, ez sem kivétel, tele cukorral, egy óriás szénhidrátbomba, de az isteni fahéj illata bűnre csábít. Ezt az egyet nem tudtam, és nem is akartam megállni.
Az tábori recept az ottani mennyiségekben és tábornyi emberre volt megadva. Így ezt szépen átváltottam és tizedére (egy tepsinyi mennyiségre) osztottam. Ennyi tésztából 15-16 csiga lesz.
Egy hétvégi ráérős reggelen jól jöhet egy ilyen recept. A tésztát előző este is meg lehet már csinálni, nem tart túl sokáig, és reggel már csak ananyi a dolgunk, hogy bedobjuk a sütőbe. Amíg a sütő felmelegszik, addig a tésztánk is magához tér a hűtőben töltött éjszaka után.
Tésztája élesztős, kelt tészta, nagyon puha, sok sok fahéjjal és a mascarpone-s máz a tetején már csak hab a tortán. Egy falatka mennyország. Egy ilyen reggeli után mindenkinek szebb lesz a napja, ezt garantálom.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 g friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- egy csipetnyi só
A töltelékhez:
- 3 evőkanál fahéj
- 5-6 evőkanál cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
A mázhoz:
- 10 dkg mascarpone
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk egy kiskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva félretesszük, amíg felfut.
Addig kimérjük a lisztet és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a felfutott élesztőt is és hagyjuk, hogy a dagasztó egy szép ruganyos tésztát dagasszon ki nekünk. (Amennyiben nincs dagasztókaros mixerünk, ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az el nem válik az edény falától, könnyű rugalmas nem lesz.)
Lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
Kilisztezett munkalapon egy nagy téglalapot nyújtunk belőle, kb 2-3 mm vastag legyen a tészta. (55-60cmX40cm durván) Megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. Majd szorosan feltekerjük hosszában. !-5 cm-es szeletekre vágjuk fel.
Kivajazott tepsibe (lehet kerek tortaforma is, jénai edény is) szorosan egymás mellé helyezzük őket. Ha nem azonnal sütjük, akkor folpackkal lefedve hűtőbe tesszük.
200 fokon 12-15 perc alatt szépen megsül. Mint ahogy az elején említettem, ha másnap sütjük, akkor a hideg sütőbe tegyük, és addig amíg a sütő melegszik a tésztánk is szépen magához fog térni.
Ha kisült ne várjunk míg kihűl, csorgassuk rá a mázat rögtön, hogy a tészta szépen magába tudjon szívni belőle.