Hosszú még a tél, úgyhogy továbbra sem árt felmelegíteni testünket/lelkünket egy jó kis levessel. Személy szerint a natúr brokkolikrémlevest már kezdem unni, így jött az ötlet, hogy fel kellene egy kicsit turbózni.
A brokkoli-karfiol-cheddar hármasa viszont már cseppet sem unalmas, sőt! A sajt nagyon jól harmonizál a zöldségekkel, és fel is dobja azt
Az elkészítése sem egy nagy ördöngösség,mint ahogy a krémlevesek általában.
A hozzávalók körülbelül 3-4 főre elegendők.
Hozzávalók:
- egy fél brokkoli
- egy fél karfiol
- vöröshagyma
- zöldség alaplé
- 2 dl sűrű tejszín (magas zsírtartalmú, 20-30%)
- 10dkg cheddar sajt
- só
- bors
- szerecsendió
- vaj
- olívaolaj
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés vaj+olívaolaj keverékén megpároljuk, majd a rózsákra szedett karfiolt és brokkolit is rádobjuk. Felöntjük annyi alaplével, ami ellepi és hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Közben egy másik edénybe beleöntjük a tejszínt, és hozzáreszelünk kb 5-6 dkg cheddar sajtot. Folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a sajt szépen felolvadjon, és végül egy krémes sűrű sajtszószt fogunk kapni. Közben sózzuk, borsozzuk, és egy pici szerecsendiót is adunk hozzá.
A zöldségek közül pár brokkoli és karfiolrózsát félreteszünk (ez a lépés elhagyható) majd pedig botmixerrel leturmixoljuk a levest, aztán a sajtszószt is hozzáadjuk, jól elkeverjük, hogy szépen besűrűsödjön a levesünk. Ha szükség van még fűszerezésre, akkor azt ezen a ponton tegyük még meg.
Ha tettünk félre a zöldségekből, azokat érdemes picit lepirítani, és úgy a levesbe tenni, ha szeretnék, hogy valami "rágható" is legyen benne. Javaslom, ha ezt meglépjük, akkor eleve több brokkolival és karfiollal kalkuláljunk.Tehát akár egy-egy egész fej is mehet bele.
Én reszelt cheddar-ral tálaltam.
PND