Francia hagymaleves
2015. szeptember 22. írta: pndkitchenstories

Francia hagymaleves

Bár a napsugarak a napokban még melengetnek minket, nem árt azonban begyűjteni pár testet-lelket is felmelegítő leves receptet. Jól fognak még jönni az elkövetkező hónapokban. Ez a klasszikus francia hagymaleves pont ilyen. A receptet a legjobb barátnőmtől kaptam, annyira jól csinálja, hogy nem tudtam nem elkérni. Azóta számtalanszor készítettem, és mindig hatalmas sikerem volt vele. Úgyhogy meg is ragadom az alkalmat, és még egyszer köszönöm neked drága Flórám! Zseniális a hagymaleves recepted! :)

img_2045.JPG

Lehet belőle expressz fogás, de az étkezés sztárjává is emelhetjük. Tálalhatjuk cipóban, vagy kínálhatunk mellé frissen pirított sajtos kenyér falatkákat is. 

A leves vöröshagymával és fehér hagymával is készíthető. Én a fehér hagymát preferálom, annak lágy, krémes íze miatt. De nem rontunk az élményen, ha vörös társával dolgozunk. 

Mindennel együtt fél óra alatt elkészül a leves, és bátran álljanak neki kezdő kiskukták is, szinte elronthatatlan. 

A tejszín helyett javaslom a Panna di cucina használatát. Ami már több receptemben feltűnt. Ő egy magasabb zsírtartalmú, sűrűbb tejszín. Az olaszok előszeretettel használják, meg én is. Azért szeretem, mert sokkal krémesebb és ízesebb lesz tőle a leves, és a sűrű állaga miatt a levesünk is jobban besűrűsödik. 

 

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 5-6 nagy fej fehér hagyma
  • kb. 6-8 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2dl tejszín (vagy Panna di cucina)
  • bors
  • kakukkfű
  • kb 1,5 l alaplé

 

img_2036.JPG

Elkészítés:

A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk majd vékony szeletekre vágjuk őket. A lábasban felolvasztjuk a vajat, és ha már kellőképp felforrósodott hozzádobjuk a hagymát.

Szépen átforgatjuk a vajban, hagyjuk puhulni a hagymákat, közben sózzuk, majd felöntjük a borral. Majd a borban pároljuk tovább. Pár perc után felöntjük az alaplével és közepes lángon lefedve főzzük tovább. Amint a hagyma megpuhult felöntjük tejszínnel, egy kevéske kakukkfűvel ízesítjük, sózzuk borsozzuk. 
Engedjük, hogy újra felforrjon a levesünk, aztán el is zárhatjuk alatta a lángot, mert készen vagyunk. 

Jó étvágyat hozzá!

PND

img_2040.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr197808986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása