Ez a bejegyzés is az Aperitivo jegyében telik. A krémeket elkészíteni gyors, egyszerű és remek kiegészítői például a házi grissininek, de egy friss kenyérre kenve is isteni finomak, Arról nem is beszélve, hogy a hűtőben, még napokig elállnak. Sőt nem is baj, ha előző nap készítjük el őket, így van ideje összeérni az ízeknek.
Paradicsomos babkrém
Hozzávalók:
- 1 babkonzerv (legjobb, ha már eleve paradicsomos)
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só
- bors
- cayenne bors
- petrezselyem
Erre a receptre az egyik barátnőm hívta fel a figyelmem, és annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy muszáj voltam kipróbálni. Többször készítettem azóta, mert nálam is, de a barátaimnál is nagy sikere volt.
Nagyon egyszerű dolgunk van, a hagymát felaprítjuk, és olíván megpároljuk. Erre rádobjuk a babot. Ez lehet fehér bab, vajbab is, de legjobb ha eleve olyan konzervvel dolgozunk, ami paradicsomos lében van, mert így a lé egy részét is hozzáönthetjük.
Hagyjuk átmelegedni a babot, majd mehet rá a fokhagyma, a sűrített paradicsom és a fűszerek is. Egy pár percig rotyogtatjuk, majd levesszük a tűzről, félretesszük, hagyjuk kicsit kihűlni. Végül az egészet egy botmixer segítségével pürésítjük.
Kapros-fetás cukkinikrém
Hozzávalók:
- 1 cukkini
- kb. 10 dkg fetasajt vagy valamilyen krém-fehér sajt
- 1 csokor friss kapor
- vöröshagyma
- vaj
- só
- bors
A cukkinit nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, besózzuk, hogy levet eresszen. Addig a hagymát apróra vágjuk, majd vajon megpirítjuk. A cukkiniből kinyomkodjuk a fölösleges nedvességet, majd a serpenyőbe tesszük a hagyma mellé, és puhára főzzük. (Ha szükséges még vajat ezen a ponton adunk hozzá). Én egy kevéske fehérborral is fel szoktam önteni. Csak javít rajta.
Ha megpuhult a cukkini, áttesszük egy magasabb falú edénybe, hozzáadjuk a sajtot, a kaprot, sózzuk, borsozzuk (a sóval óvatosan bánjunk, mert a feta eleve nagyon sós, így akár ezt el is hagyhatjuk, ki mennyire szereti sósan az ételeket...) és botmixerrel pürésítjük az egészet. Hagyjuk teljesen kihűlni, és legalább pár órára tegyük hűtőbe.
Bazsalikomos tonhalkrém
Hozzávalók:
- 2-3 tonhalkonzerv (mennyiségtől függően)
- tejföl
- friss bazsalikom levél
- fokhagyma
- citrom
- só
- bors
A három krém közül ez a leggyorsabban összeállítható. A konzervekről lecsepegtetjük az olajat, majd egy tálba kanalazzuk őket. Kevés citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a bazsalikom leveleket (apróra vágva), egy nagyobb gerezd fokhagymát, sót, borsot, és attól függően, hogy mennyire szeretnénk krémesre, illetve, hogy mennyi tonhalunk van, pár kanál tejfölt. Botmixerrel krémesítjük. És készen is vagyunk.
Hamarosan érkezik a következő krémválogatós poszt is, illetve sok ilyet tervezek még, sok-sok remek mártogatós recept van még a tarsolyomban.
PND