Variációk mártogatósra
2015. augusztus 16. írta: pndkitchenstories

Variációk mártogatósra

Paradicsomos babkrém, kapros-fetás cukkinikrém, bazsalikomos tonhalkrém

      Ez a bejegyzés is az Aperitivo jegyében telik. A krémeket elkészíteni gyors, egyszerű és remek kiegészítői például a házi grissininek, de egy friss kenyérre kenve is isteni finomak, Arról nem is beszélve, hogy a hűtőben, még napokig elállnak. Sőt nem is baj, ha előző nap készítjük el őket, így van ideje összeérni az ízeknek. 

fullsizerender_10.jpg

Paradicsomos babkrém

 

Hozzávalók:

  • 1 babkonzerv (legjobb, ha már eleve paradicsomos)
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • bors
  • cayenne bors
  • petrezselyem

 

     Erre a receptre az egyik barátnőm hívta fel a figyelmem, és annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy muszáj voltam kipróbálni. Többször készítettem azóta, mert nálam is, de a barátaimnál is nagy sikere volt.

Nagyon egyszerű dolgunk van, a hagymát felaprítjuk, és olíván megpároljuk. Erre rádobjuk a babot. Ez lehet fehér bab, vajbab is, de legjobb ha eleve olyan konzervvel dolgozunk, ami paradicsomos lében van, mert így a lé egy részét is hozzáönthetjük.

Hagyjuk átmelegedni a babot, majd mehet rá a fokhagyma, a sűrített paradicsom és a fűszerek is. Egy pár percig rotyogtatjuk, majd levesszük a tűzről, félretesszük, hagyjuk kicsit kihűlni. Végül az egészet egy botmixer segítségével pürésítjük. 

img_1440_1.JPG

 

Kapros-fetás cukkinikrém

 

Hozzávalók:

  • 1 cukkini
  • kb. 10 dkg fetasajt vagy valamilyen krém-fehér sajt
  • 1 csokor friss kapor
  • vöröshagyma
  • vaj
  • bors

 

A cukkinit nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük, besózzuk, hogy levet eresszen. Addig a hagymát apróra vágjuk, majd vajon megpirítjuk. A cukkiniből kinyomkodjuk a fölösleges nedvességet, majd a serpenyőbe tesszük a hagyma mellé, és puhára főzzük. (Ha szükséges még vajat ezen a ponton adunk hozzá). Én egy kevéske fehérborral is fel szoktam önteni. Csak javít rajta.

Ha megpuhult a cukkini, áttesszük egy magasabb falú edénybe, hozzáadjuk a sajtot, a kaprot, sózzuk, borsozzuk (a sóval óvatosan bánjunk, mert a feta eleve nagyon sós, így akár ezt el is hagyhatjuk, ki mennyire szereti sósan az ételeket...) és botmixerrel pürésítjük az egészet. Hagyjuk teljesen kihűlni, és legalább pár órára tegyük hűtőbe.

img_1437_1.JPG

 

Bazsalikomos tonhalkrém

 

Hozzávalók: 

  • 2-3 tonhalkonzerv (mennyiségtől függően)
  • tejföl
  • friss bazsalikom levél
  • fokhagyma
  • citrom
  • bors

 

A három krém közül ez a leggyorsabban összeállítható. A konzervekről lecsepegtetjük az olajat, majd egy tálba kanalazzuk őket. Kevés citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a bazsalikom leveleket (apróra vágva), egy nagyobb gerezd fokhagymát, sót, borsot, és attól függően, hogy mennyire szeretnénk krémesre, illetve, hogy mennyi tonhalunk van, pár kanál tejfölt. Botmixerrel krémesítjük. És készen is vagyunk. 

img_1441_1.JPG

 

Hamarosan érkezik a következő krémválogatós poszt is, illetve sok ilyet tervezek még, sok-sok remek mártogatós recept van még a tarsolyomban. 

PND

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr357711102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása