Pappa al pomodoro, azaz a toszkán paradicsomleves
2015. november 09. írta: pndkitchenstories

Pappa al pomodoro, azaz a toszkán paradicsomleves

Kint tombol az ősz, egyre hidegebbek az esték. Ezzel együtt egyre inkább előtérbe kerülnek a levesek. Bár nálam, mint az már több ponton kiderült, lehet tél vagy nyár, a leves egy álladó pont az életemben. Elengedhetetlen a leves. 

Személy szerint, ha paradicsomlevesről van szó, én mindig is ezt a mediterrán vonalú, sűrűbb, krémesebb, paradicsomízűbb, bazsalikomos-fokhagymás verziót preferáltam. Nálam a betűtésztás menzás piros leves nem nyerő.

Szóval ez egy ízig vérig paradicsom leves lesz, igazi paradicsomból, sok-sok bazsalikommal, forrón tálalva parmezánnal megszórva....

Hozzávalók:

  • 6-7 érett paradicsom (ha nem találunk szépeket, akkor mehet a konzerves hámozott verzió is 2-3 db)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • 1 szikkatt zsemle, vagy kenyér (a zsemlének megfelelő mennyiségű)
  • 1 zellergumó
  • bors
  • parmezán sajt
  • olívaolaj
  • tálaláshoz grissini vagy pirítós

 

fullsizerender_26.jpg

 

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olívaolajon lepirítjuk, majd mehet hozzá a kockára vágott paradicsom. Ha konzerv, akkor nincsen vele dolgunk, ha friss paradicsom, akkor eltávolítjuk a héját és a magokat. (bevágjuk a paradicsom felületét, forró vízbe tesszük 1-2 percre, így a héja könnyen lehúzható lesz)

Felöntjük vízzel, de ha picit sűrűbb állagot szeretnénk, akkor a víz felét váltsuk ki sűrű paradicsomlével. Tegyük bele a zellert is. Ez mehet bele egészben, hiszen a főzés végén majd kivesszük belőle, csak a plusz ízhatás miatt van rá szükségünk. Főzzük amíg a paradicsom megpuhul (ha konzerv, akkor ez az idő lerövidül). Adjuk hozzá a zsemlét (vagy kenyeret) is, kisebb darabokban. Ha a kenyér már teljesen egyneművé vált a lével, akkor botmixerrel összeturmixoljuk az egészet (a zellert ezen a ponton kivesszük). Sózzuk, borsozzuk, beállítjuk a sűrűségét, vágunk bele a friss bazsalikomból, ízlés szerint, de nem kell sajnálni belőle. Egyet rottyantunk még rajta és készen is vagyunk. Tálalásnál parmezánforgácsokkal szórjuk meg a tetejét, és grissinivel kínáljuk. 

Buon appetito a tutti! ;)

PND

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr988065572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása