Kint tombol az ősz, egyre hidegebbek az esték. Ezzel együtt egyre inkább előtérbe kerülnek a levesek. Bár nálam, mint az már több ponton kiderült, lehet tél vagy nyár, a leves egy álladó pont az életemben. Elengedhetetlen a leves.
Személy szerint, ha paradicsomlevesről van szó, én mindig is ezt a mediterrán vonalú, sűrűbb, krémesebb, paradicsomízűbb, bazsalikomos-fokhagymás verziót preferáltam. Nálam a betűtésztás menzás piros leves nem nyerő.
Szóval ez egy ízig vérig paradicsom leves lesz, igazi paradicsomból, sok-sok bazsalikommal, forrón tálalva parmezánnal megszórva....
Hozzávalók:
- 6-7 érett paradicsom (ha nem találunk szépeket, akkor mehet a konzerves hámozott verzió is 2-3 db)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom
- 1 szikkatt zsemle, vagy kenyér (a zsemlének megfelelő mennyiségű)
- 1 zellergumó
- só
- bors
- parmezán sajt
- olívaolaj
- tálaláshoz grissini vagy pirítós
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olívaolajon lepirítjuk, majd mehet hozzá a kockára vágott paradicsom. Ha konzerv, akkor nincsen vele dolgunk, ha friss paradicsom, akkor eltávolítjuk a héját és a magokat. (bevágjuk a paradicsom felületét, forró vízbe tesszük 1-2 percre, így a héja könnyen lehúzható lesz)
Felöntjük vízzel, de ha picit sűrűbb állagot szeretnénk, akkor a víz felét váltsuk ki sűrű paradicsomlével. Tegyük bele a zellert is. Ez mehet bele egészben, hiszen a főzés végén majd kivesszük belőle, csak a plusz ízhatás miatt van rá szükségünk. Főzzük amíg a paradicsom megpuhul (ha konzerv, akkor ez az idő lerövidül). Adjuk hozzá a zsemlét (vagy kenyeret) is, kisebb darabokban. Ha a kenyér már teljesen egyneművé vált a lével, akkor botmixerrel összeturmixoljuk az egészet (a zellert ezen a ponton kivesszük). Sózzuk, borsozzuk, beállítjuk a sűrűségét, vágunk bele a friss bazsalikomból, ízlés szerint, de nem kell sajnálni belőle. Egyet rottyantunk még rajta és készen is vagyunk. Tálalásnál parmezánforgácsokkal szórjuk meg a tetejét, és grissinivel kínáljuk.
Buon appetito a tutti! ;)
PND