Sültpaprika krémleves fetával
2015. szeptember 11. írta: pndkitchenstories

Sültpaprika krémleves fetával

Ez az egyik kedvenc levesem. Bár elég kevés leves van, ami nem tartozik a favoritok közé, ez mégis benne van a TOP5-ben. Imádom, könnyű, mégis nagyon intenzív ízvilág. Az illatáról nem is beszélve. Ezt az illatot keresem egy Sauvignon Blanc-ban is, és mindig örömmel nyugtázom, ha sikerül felfedezni egy-egy jól sikerült tételben. A friss paprika illata... egyszerre kötöm ehhez a leveshez és a Savuvignon B.-hoz is. 

Sokszor főzöm, egyszerűen nem lehet betelni vele. És amiért különösen szeretem, az, hogy nyáron jól behűtve felfrissít, akár egy jó gazpacho, ha viszont jönnek a hűvösebb napok, jó forrón tálalva, benne az olvadó fetával igazi lélekmelegítő fogás. 

Maga a recept nem egy túl bonyolult, hiszen egy krémlevesről beszélünk. Viszont munka az van vele. Garantált, hogy az ember lánya nyakig paprikás lesz a végére. De azt kell mondjam, megéri! A végeredmény kárpótol majd minden egyes keservesen lehúzogatott paprikahéjért. 

img_1858.JPG

Hozzávalók: (3-4 személyre)

  • 6-7 paprika (kápia és kaliforniai is lehet akár vegyesen is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • fokhagyma
  • 1 répa
  • 1-2 paradicsom
  • feta vagy feta jellegű krémfehér sajt
  • só 
  • bors
  • darált pirospaprika
  • olívaolaj
  • 1-2 evőkanál tejföl/görög joghurt
  • húsleves/zöldség alaplé

 

Kezdetnek a megmosott paprikákat, (megpucolt) répát és paradicsomot (vágjuk félbe) egy tepsibe tesszük, valamint pár gerezd fokhagymát is dobunk be melléjük - szigorúan héjastól (hogy ne égjenek meg, csak szépre süljenek) - és maximális fokozaton egy bő fél óra alatt megsütjük. Többször megforgatjuk a paprikákat, a lényeg, hogy egy kívül szinte teljesen feketére sült paprika jöjjön ki a sütőből. Ha ezzel megvagyunk, akkor a paprikákat egy zacskóba tesszük jó 10 percre. Ez alatt szépen kiizzadják magukat, és sokkal könnyebb a héjat eltávolítani. Addig a paradicsomokról is szépen le tudjuk húzni a héját, illetve a fokhagymáról is, és a répát pedig felkarikázzuk.

fullsizerender_17.jpg

Olívaolajon (vagy vajon) megpirítjuk a vöröshagymát. Közben jöhet újra a paprika. Szépen kicsumázzuk, eltávolítjuk a magokat és lehúzzuk a héjat. Előre szólok ez tényleg "szolgamunka" és minden paprikás lesz, de ne adjuk fel ezen a ponton! 

Ha megvagyunk, rádobjuk a hagymára a paprika húsát, a paradicsomot, répát fokhagymát. Picit átforgatjuk, megszórjuk  pirospaprikával  (1-2 kanál), majd felöntjük az alaplével. Összeturmixoljuk, hagyjuk egyet rottyanni, majd a krémesség kedvéért pár kanál tejföllel lágyítunk az állagon. Ha kell sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Aki a csípősebb ízvilágot kedveli nyugodtan mehet bele chili pehely vagy cayenne bors is. Abszolút elbírja. 

Én szeretek hozzá adni friss bazsalikomot is a végén, és feta sajttal tálalom. Nálam ez a leves és a feta verhetetlen páros. Nagyon szépen kiegészítik egymást az ízek. 

PND

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr637778330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.09.13. 07:32:00

Nem lehet előbb kicsumázni a paprikát, és utána sütni? Talán nem olyan macerás, és nem lesz minden paprikás. Nem rég tárcsán készítettünk "lecsót", és a sült paprikáról simán lejött a héj, pedig nem is volt feketére sütve...

pndkitchenstories 2015.09.13. 18:31:44

@Krutzifix: lehet úgy is csinálni, de így, hogy sütés után csumazom ki, jobb ize lesz es azert kell jol meg sütni, hogy legyenek rajta mar fekete darabok mert onnan tudni hogy belül jol megpuhult és az ízeit is szinten jo irányba mozdítja.
Intenzívebb aromák, puhább paprika hús az eredmény ezzel a módszerrel.
süti beállítások módosítása