Ez az egyik kedvenc levesem. Bár elég kevés leves van, ami nem tartozik a favoritok közé, ez mégis benne van a TOP5-ben. Imádom, könnyű, mégis nagyon intenzív ízvilág. Az illatáról nem is beszélve. Ezt az illatot keresem egy Sauvignon Blanc-ban is, és mindig örömmel nyugtázom, ha sikerül felfedezni egy-egy jól sikerült tételben. A friss paprika illata... egyszerre kötöm ehhez a leveshez és a Savuvignon B.-hoz is.
Sokszor főzöm, egyszerűen nem lehet betelni vele. És amiért különösen szeretem, az, hogy nyáron jól behűtve felfrissít, akár egy jó gazpacho, ha viszont jönnek a hűvösebb napok, jó forrón tálalva, benne az olvadó fetával igazi lélekmelegítő fogás.
Maga a recept nem egy túl bonyolult, hiszen egy krémlevesről beszélünk. Viszont munka az van vele. Garantált, hogy az ember lánya nyakig paprikás lesz a végére. De azt kell mondjam, megéri! A végeredmény kárpótol majd minden egyes keservesen lehúzogatott paprikahéjért.
Hozzávalók: (3-4 személyre)
- 6-7 paprika (kápia és kaliforniai is lehet akár vegyesen is)
- 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma
- 1 répa
- 1-2 paradicsom
- feta vagy feta jellegű krémfehér sajt
- só
- bors
- darált pirospaprika
- olívaolaj
- 1-2 evőkanál tejföl/görög joghurt
- húsleves/zöldség alaplé
Kezdetnek a megmosott paprikákat, (megpucolt) répát és paradicsomot (vágjuk félbe) egy tepsibe tesszük, valamint pár gerezd fokhagymát is dobunk be melléjük - szigorúan héjastól (hogy ne égjenek meg, csak szépre süljenek) - és maximális fokozaton egy bő fél óra alatt megsütjük. Többször megforgatjuk a paprikákat, a lényeg, hogy egy kívül szinte teljesen feketére sült paprika jöjjön ki a sütőből. Ha ezzel megvagyunk, akkor a paprikákat egy zacskóba tesszük jó 10 percre. Ez alatt szépen kiizzadják magukat, és sokkal könnyebb a héjat eltávolítani. Addig a paradicsomokról is szépen le tudjuk húzni a héját, illetve a fokhagymáról is, és a répát pedig felkarikázzuk.
Olívaolajon (vagy vajon) megpirítjuk a vöröshagymát. Közben jöhet újra a paprika. Szépen kicsumázzuk, eltávolítjuk a magokat és lehúzzuk a héjat. Előre szólok ez tényleg "szolgamunka" és minden paprikás lesz, de ne adjuk fel ezen a ponton!
Ha megvagyunk, rádobjuk a hagymára a paprika húsát, a paradicsomot, répát fokhagymát. Picit átforgatjuk, megszórjuk pirospaprikával (1-2 kanál), majd felöntjük az alaplével. Összeturmixoljuk, hagyjuk egyet rottyanni, majd a krémesség kedvéért pár kanál tejföllel lágyítunk az állagon. Ha kell sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Aki a csípősebb ízvilágot kedveli nyugodtan mehet bele chili pehely vagy cayenne bors is. Abszolút elbírja.
Én szeretek hozzá adni friss bazsalikomot is a végén, és feta sajttal tálalom. Nálam ez a leves és a feta verhetetlen páros. Nagyon szépen kiegészítik egymást az ízek.
PND