Nagyon kedvelem Rachel Khoo-t, mindazt, amit a konyhában művel, a műsorát, a receptjeit. Egyszerű, de nagyszerű. Így igen sok fogás van már a listámon, amit muszáj lesz nekem is elkészíteni.
Nem olyan régen láttam egy részt, épp Párizsban főzött, és egy remek lencse salátát ajánlott vacsorára. Pontosan ezt fogom tenni most én is.
A recepten variáltam picit, de alapjaiban véve hasonló lesz.
A vörös lencse pozitív tulajdonságait már be sem kell mutatnom, hiszen a múltkori posztomban kiemeltem minden előnyét.
A lencse mellett nagy szerepet kap a cékla valamint a kapor. Ergo ez is egy igazi vitaminbomba fogás.
Rachel fekete lencsét használt, én ezt a vörös párjára cseréltem. Illetve kecskesajtot, amit pedig fetával helyettesítettem.
Hozzávalók:
- vörös lencse
- cékla
- fetasajt
- kapor
- fokhagyma
- olívaolaj
- balzsamecet
- cukor
- só
- bors
- citrom
- vaj
A lencsét puhára főzzük sós vízben (ügyeljünk arra, hogy megszívja magát, így minimum kétszeres mennyiségű vízbe tegyük), a céklát pedig alufóliába tekerve megsütjük a sütőben. A cékla sülési ideje körülbelül egy óra.
Addig el lehet készíteni a kapor vinaigrette-et. Ha esetleg valaki nem rajong a kaporért, helyettesíthető bármilyen másik zöld fűszerrel, friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel is akár.
Ehhez aprítógépbe (botmixerrel is lehet) teszünk egy csokor friss kaprot, 1 gerezd fokhagymát, 2 nagy kanál olívát és balzsamecetet, egy kis kanálka barna cukrot,pár csepp citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és aki szereti a csípősebb ízeket, az adhat hozzá egy kevés cayenne borsot is.
Ha mindennel megvagyunk a lencsét picit vajon átforgatjuk, a céklát vékony szeletekre vágjuk és mindent egy nagy tálra halmozunk. A vinaigrette mehet a tetejére. Én még egy kis paradicsommal is feldobtam, csak hogy fokozzuk az ízeket. Jó étvágyat hozzá!
PND