Dóra  vajas Croissantja
2015. augusztus 02. írta: pndkitchenstories

Dóra vajas Croissantja

Igen, az enyémek! Méghozzá teljes mértékig!

Imádok reggelizni, mondhatni a kedvenc részem a napban. Valahogy mindig jobban indul - még egy hétfő reggel is -, ha egy finom reggeli után kezdek neki. Inkább kicsit korábban kelek fel, csak hogy legyen időm enni. 

A Croissant-nak pedig óriási rajongója vagyok, és egyben hihetetlenül nagy kritikusa is. Az abszolút kedvenc reggelim a francia vajas croissant vajjal (sok sok sok vajjal) és lekvárral megkenve. Egyszerűen nem lehet megunni. Viszont sokszor amilyen lelkesen megyek a pékségbe, hogy beszerezzem reggelim tárgyát, olyan lendülettel jön is a csalódás. Nem elég friss, nem elég vajas, nem lehet vágni, mert nagyon morzsálódik...  Persze hál'istennek azért sok jót is lehet kapni. 

De kedvenc reggeli révén meg kell, hogy tanuljam saját magam is megsütni. A tökéletességtől ugyan még messze állok, és a recept, amit most megosztok is alakítható lenne, de megsütöttem, szép lett, és nagyon finom is. És ami a legfontosabb széppé tette a hétfő reggelt. Nem csak az enyémet, a barátaimét is, akik kóstolták. 

Előjáróban a tésztáról annyit érdemes tudni, hogy ugyan leveles, és jó vajas is, mégsem lett annyira morzsálós, inkább tömöttebb, kicsit kifli jellegű. Ízében viszont hozza a vajas tésztát. 

(én előző este gyúrtam be a tésztát, és kelesztés után kinyújtottam, feltekertem és a hűtőbe tettem reggelig)

Hozzávalók: (8 croissant-hoz)

  • 35 dkg (BL55) liszt
  • 1dl tej
  • egy csipet só
  • 20g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 doboz natúr joghurt (75g)
  • 25g friss élesztő
  • 5dkg vaj
  • + 1 tojás a tészta kenéséhez

 

5bbebcfe-f1a8-471b-92e1-e4bed2b74650.JPG

 

Amennyiben dagasztógéppel dolgozunk a tészta hozzávalóit (liszt, tej, só, cukor, tojás, joghurt, élesztő) beletesszük a dagasztó táljába, és hagyjuk, hogy az szépen megdolgozza a tésztát. Ha kézzel dagasztjuk, akkor előbb langyos (cukros) tejben felfuttatjuk az élesztőt (kb.10 perc) majd először a liszttel, utána pedig a többi hozzávalóval együtt szépen kidagasztjuk. 

A kapott kis gombócot egy nedves konyharuhával letakarva kelesztjük. Kb egy-másfél óra alatt kel meg a duplájára. 

Ha a tészta megkelt, 8 egyenlő részre osztjuk. A kis gömböket pedig lisztezett deszkán kör alakú vékony lapokká nyújtjuk. kb 20 cm átmérőig nyújtsuk ki őket. Ez után jöhet a vaj. Ezt előtte megolvasztjuk, majd egy ecsettel elkezdjük megkenni a lapokat. A metódus a következő: megkenünk egy lapot, majd rátesszük a következőt, kicsit összedolgozzuk a kezünkkel, h összetapadjanak, majd ezt is megkenjük és jöhet rá a következő... és így tovább a 8. lapig. majd betesszük a hűtőbe pihenni, illetve hogy a vaj kicsit megdermedjen. 

Ha eléggé megkötött a vaj, kivesszük és egy nagy körré nyújtjuk a tésztánkat. amit aztán 8 cikkre vágunk fel. Mintha csak egy pizzát szeletelnénk. 

A cikkeket is megkenjük vajjal, és a vastagabbik végétől indulva feltekerjük őket. Hagyjuk őket pihenni picit, had térjen magához a tészta.

Sütés előtt megkenjük őket tojással és 180 fokon 15-20 percig sütjük. (Nálam ez 20 perc volt, 15 perc után kivettem őket és megkentem őket még vajjal, hogy a külsejük is vajas legyen. Vajból ugyebár sosem elég :) )

Mi nem vártuk meg, amíg kihűl, képtelenség... Szépen lehet vágni és aztán megkenni. 

Ui.: tipp, bár 5dkg vajat írok, aki igazán vajas croissant-okat szeretne, majdnem az egész kocka (10dkg) vajat fel fogja a végére használni ;)

PND

img_1280.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr137674642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása