Édesburgonyás vörös lencse főzelék
2015. július 31. írta: pndkitchenstories

Édesburgonyás vörös lencse főzelék

Most, hogy jócskán visszaesett a hőmérséklet, újra jól esik egy tál forró étel. A következő recept nem csak, hogy meleg, de telis-tele van ízekkel. Akik szeretik az indiai ízvilágot, biztosan imádni fogják. 

Plusz pont, hogy bár főzelékről beszélünk a diétázóknak sem kell lemondani róla, hiszen a lisztes habarás, mint állandó főzelékes elem itt nem szerepel. Ez a főzelék saját magát fogja besűríteni. Arról nem is beszélve, hogy a vörös lencse a lencsék minden pozitívumával rendelkezik. Emésztésjavító, anyagcsere javító, tele van omega3- és omega6-zsírsavakkal, rostokkal, folsavval és még az immunrendszerünket is erősíti. 

Sokan ódzkodnak a lencse (és más hüvelyesek) fogyasztásától, annak gázképző hatása miatt. Nos a vörös lencse ez alól is kivétel. Mivel a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető részektől. Így előáztatni sem kell. Nagyon hamar megpuhul.

És hogy fokozzuk a pozitívumokat a vörös lencse mellé édesburgonyát társítottam, ami maga a vitamin és ásványi anyag bomba. 

Egyszóval egy forró, nagyon ízletes, nagyon egészséges és könnyen elkészíthető ételről van szó, ami ezeken a hidegebb napokon feltölt minket energiával, és újult erővel nézhetünk szembe a közelgő kánikulával. (vagy elraktározhatjuk a receptet hideg, őszi-téli estékre)

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 30-35 dkg vörös lencse
  • 1 nagy méretű édesburgonya (vagy több kicsi)
  • 1 fej vöröshagyma
  • fokhagyma
  • vaj
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • lime
  • tejföl
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • fél-1 tk őrölt csili
  • 1 tk curry por
  • kevés frissen reszelt gyömbér 
  • pár koriander mag mozsárban megtörve
  • só, bors
  • fél dl száraz fehérbor 

 

A hagymát apróra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott édesburgonyát és felöntjük (meleg) vízzel. Lefedve addig főzzük, míg kicsit megpuhul, ekkor adjuk hozzá, a (megmosott, lecsepegtetett) vörös lencsét. Ha szükséges öntünk még rá vizet. 

Mivel a lencse fokozatosan szívja meg magát, így időközben a víz mennyiségét pótolni kell. Ne öntsünk rá egyszerre nagyon sok vizet, inkább fokozatosan, mert így tudjuk szépen sűríteni a főzelékünket. Illetve menet közben a bort is adjuk hozzá az egyik vizes kör helyett. 

Egy babérlevél, só, bors, 1 gerezd fokhagyma és a többi fűszer is mehet hozzá. 

Nagyjából egy 15-20 perc alatt a lencsénk puhára fő. Az sem baj, ha néhány kicsit szétfő, ezzel is csak a sűrítést segítjük elő. 

A végén egy nagy kanál tejföllel krémesítjük, illetve fél lime levével fokozzuk az ízeket. 

A tejföl, a lime és a petrezselyem a tálalásnál is szerepet játszik. Mindből tegyünk a tányérra is. 

Ez így magában is egy kész fogás, de sült virsli/kolbász remek kiegészítője lehet. Én is így fogyasztottam; természetesen egy pohár bor társaságában. 

img_0958.JPG

Jó étvágyat hozzá!

PND

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr467667964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása