Most, hogy jócskán visszaesett a hőmérséklet, újra jól esik egy tál forró étel. A következő recept nem csak, hogy meleg, de telis-tele van ízekkel. Akik szeretik az indiai ízvilágot, biztosan imádni fogják.
Plusz pont, hogy bár főzelékről beszélünk a diétázóknak sem kell lemondani róla, hiszen a lisztes habarás, mint állandó főzelékes elem itt nem szerepel. Ez a főzelék saját magát fogja besűríteni. Arról nem is beszélve, hogy a vörös lencse a lencsék minden pozitívumával rendelkezik. Emésztésjavító, anyagcsere javító, tele van omega3- és omega6-zsírsavakkal, rostokkal, folsavval és még az immunrendszerünket is erősíti.
Sokan ódzkodnak a lencse (és más hüvelyesek) fogyasztásától, annak gázképző hatása miatt. Nos a vörös lencse ez alól is kivétel. Mivel a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető részektől. Így előáztatni sem kell. Nagyon hamar megpuhul.
És hogy fokozzuk a pozitívumokat a vörös lencse mellé édesburgonyát társítottam, ami maga a vitamin és ásványi anyag bomba.
Egyszóval egy forró, nagyon ízletes, nagyon egészséges és könnyen elkészíthető ételről van szó, ami ezeken a hidegebb napokon feltölt minket energiával, és újult erővel nézhetünk szembe a közelgő kánikulával. (vagy elraktározhatjuk a receptet hideg, őszi-téli estékre)
Hozzávalók: (4 személyre)
- 30-35 dkg vörös lencse
- 1 nagy méretű édesburgonya (vagy több kicsi)
- 1 fej vöröshagyma
- fokhagyma
- vaj
- babérlevél
- petrezselyem
- lime
- tejföl
- 1 tk római kömény
- 1 tk kurkuma
- fél-1 tk őrölt csili
- 1 tk curry por
- kevés frissen reszelt gyömbér
- pár koriander mag mozsárban megtörve
- só, bors
- fél dl száraz fehérbor
A hagymát apróra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott édesburgonyát és felöntjük (meleg) vízzel. Lefedve addig főzzük, míg kicsit megpuhul, ekkor adjuk hozzá, a (megmosott, lecsepegtetett) vörös lencsét. Ha szükséges öntünk még rá vizet.
Mivel a lencse fokozatosan szívja meg magát, így időközben a víz mennyiségét pótolni kell. Ne öntsünk rá egyszerre nagyon sok vizet, inkább fokozatosan, mert így tudjuk szépen sűríteni a főzelékünket. Illetve menet közben a bort is adjuk hozzá az egyik vizes kör helyett.
Egy babérlevél, só, bors, 1 gerezd fokhagyma és a többi fűszer is mehet hozzá.
Nagyjából egy 15-20 perc alatt a lencsénk puhára fő. Az sem baj, ha néhány kicsit szétfő, ezzel is csak a sűrítést segítjük elő.
A végén egy nagy kanál tejföllel krémesítjük, illetve fél lime levével fokozzuk az ízeket.
A tejföl, a lime és a petrezselyem a tálalásnál is szerepet játszik. Mindből tegyünk a tányérra is.
Ez így magában is egy kész fogás, de sült virsli/kolbász remek kiegészítője lehet. Én is így fogyasztottam; természetesen egy pohár bor társaságában.
Jó étvágyat hozzá!
PND