A Fettuccine nem más, mint a Tagliatelle kistestvére, szépen magyarosan "rövid metélt". Az Alfredo módon készült Fettuccine pedig mondjuk ki, nemes egyszerűséggel egy vajas tészta. Semmi hókusz-pókusz, semmi flitter, glanc.... egyszerű, mindenki számára elérhető hozzávalók tökéletes harmóniája ő. Titka az alapanyagok minőségében rejlik. Legfőképp a vajon áll vagy bukik minden, hiszen ez az étel gerince.
Olasz barátaim súgták, hogy ők általában ezt az alap receptet valamilyen hússal, hallal eszik, illetve tovább turbózzák ezzel-azzal. Bár maga az alap is zseniális - én minden nap tudnám enni - a lehetőségek tárháza végtelen, így én is mindig feldobom valamivel. Legyen az rák, gomba, tonhal, cukkini, padlizsán, szárított paradicsom, spenót.... és tényleg órákig lehetne sorolni.
A mostani posztban spenóttal készítettem, és mellé lazac steaket tálaltam.
De előbb az alaprecept.
Hozzávalók:
- egy csomag fettuccine tészta (opcionálisan tagliatelle)
- egy kocka jó minőségű vaj
- fokhagyma
- parmezán
- petrezselyem
Zárójelben megjegyezném, hogy van, aki tejszínnel is dúsítja, én nem tenném. Ha jó a vajunk, ne rontsuk és butítsuk tejszínnel az ízeket. Esetleg egy kevés "Panna di cucina" (a főzőtejszín olasz megfelelője, ám jóval krémesebb, sűrűbb, itthon is megtalálható a legtöbb boltban) mehet hozzá, de abszolút elhanyagolható.
A tésztánkat sós vízben 'al dente' megfőzzük, majd leszűrjük és mehet is vissza a tűzre. Rádobjuk a vajat,ami pillanatok alatt elolvad a forró tésztán. Mehet hozzá a fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymanyomóval kinyomva) és sok-sok parmezán. Szépen összeforgatjuk, és voilà kész is vagyunk a tíz perces álomvacsorával.
Na de ennél lehetünk ám bátrabbak is, és adhatjuk hozzá a finomabbnál finomabb idény zöldségeket, vagy süthetünk mellé húsokat.
Én most lazaccal párosítottam. Egyszerűen sóztam, borsoztam és fokhagymás vaj-olívaolaj kombináción serpenyőben megsütöttem. 1-1 perc oldalanként, vékonyka szeletekről lévén szó.
A spenóttal hasonlóképp jártam el. Picit ugyanezen a fokhagymás vajon megforgattam, hogy szépen összeessen.
És még így extrákkal együtt sem léptük át a negyed órát ;)
ui: Egy pohár fehérbor szinte elengedhetetlen kellék. Nálam a vajas tészta a Sauvignon Blanc-okat vonzza :)
PND