Házi grissini
2015. augusztus 14. írta: pndkitchenstories

Házi grissini

    A grissini méltán nagy kedvenc az olasz konyhában. Tökéletes eleme az aperitivoknak, passzintható hozzá, szinte bármilyen krém, mártogatós, remek előétele lehet egy nyári grillpartinak, és szinte kötelező egy-egy baráti borozós estén. Számomra az ideális bor/sörkorcsolya.

   Az Olaszországban töltött fél év után sok szokást - és ezekkel együtt receptet is - vettem át tőlük. Ilyen, a főleg az észkabbi régiókban oly népszerű Aperitivo is. Ez a 6-8 óra közötti étkezés lényegében egy uzsonna és vacsora közötti valami, igazából egy okkal több, hogy a barátaiddal töltsd az időt, csipegess kis falatkákat és igyál egy finom bort/sört (Aperolt :D). A hangsúly tehát sokkal inkább a társasági életen van, mintsem az ételeken, legalábbis, ami a bonyolultságukat illeti. Egyszerű kis falatkák ezek, esetleg krémek, mini pizzák..... Olyan előétel félék, ráhangolódás a vacsorára. 

   A grissini (nyers fordításban ropi) abszolút beleillik egy ilyen aperitivoba. Bár kelt tésztáról van szó, mégsem gondolom, hogy nehéz lenne elkészíteni, még dagasztógép használata nélkül sem. Az 1 óra kelesztési időt meg kell neki adni, de utána 10-15 perc alatt ropogósra sül, és már ehetjük is. Elérhetjük ezt a tényleg ropi állagot is, ha viszonylag vékonyra sodorjuk, de lehet picit vastagabb és puhább is (úgymond kenyér szerűbb). Az ízesítés pedig tényleg a fantáziánkra van bízva. A friss bazsalikomtól kezdve a rozmaringig minden zöldfűszer jól áll neki, de a magvak szintúgy. 

   Törekszem arra, hogy olyan recepteket osszak meg (vagy legalábbis olyan formában), hogy az mindenki számára elkészíthető legyen, még ha elsőre bonyolultnak tűnik is. Ez most sincsen másként. Sokan megijednek, ha élesztő használatról van szó a receptben, és inkább bele sem vágnak, pedig egyetlen apró trükk, és úgy kel meg a tésztánk, hogy öröm nézni.Ez a kis varázslat pedig nem más, mint a kézmeleg (langyos) tej és egy kanálka cukor. A cukor ugyanis nagyban megkönnyíti, sőt elősegíti a gombák növekedését, így ha ezt alkalmazzuk, biztos, hogy felfut az élesztőnk.

   Az alábbi receptet már régóta használom, nekem nagyon bevált, és még soha nem okozott csalódást a végeredmény. Próbáltam már alternatív lisztekből is elkészíteni, eddigi tapasztalataim szerint a zabpehelyliszt vagy tönkölyliszt és búzaliszt (BL55) fele-fele arányban alkalmazva tökéletes. 

 fullsizerender_7.jpg

Hozzávalók: 

  • 40 dkg búzaliszt (BL55)
  • 1 dl tej (plusz kb még 1 dl a kenéshez)
  • 20 g friss élesztő
  • egy kiskanál porcukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál só

 

Elkészítése:

     A tejet (1dl) felmelegítjük, elkeverjük benne a kiskanál porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Igyekezzünk huzatmentes, meleg helyre tenni és hagyjuk 10 percig az élesztőt dolgozni. (Ha dagasztógéppel dolgozunk ezt a műveletsort el is hagyhatjuk, mehet minden egyből a dagasztógépbe, bár én az élesztőt azért inkább felfuttatom előtte).

    Addig kimérjük a lisztet és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük majd az élesztős tejet, amit pici liszttel összeforgatunk. A tetejét befedjük liszttel és 10-15 percet meleg helyen letakarva pihentetjük. Majd az összes többi hozzávalót a hozzátesszük (víz, olaj, só, + zöldfűszerek, magvak)jól összedolgozzuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Könnyű, ruganyos állagot kell kapnunk. Ezt szintén letakarva és meleg helyen egy órát kelesztjük, ezalatt körülbelül a kétszeresére fog dagadni. 

    A tésztánkból kis adagokat csippentünk le és mint ha gyurmáznánk, vékony rudakat sodrunk belőle. Annyira legyen hosszú, és vékony amennyire a tészta engedi magát. A pálcikákat egy kiolajozott tepsibe tesszük és egy 10 percet hagyunk neki, míg magához tér. Addig a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Mielőtt sütőbe tesszük a grissinit, a tetejüket megkenjük tejjel, majd aranybarnára sütjük őket kb. 15 perc alatt. 

 

img_1448.JPG

 Ui: Ez alkalommal kissé rusztikusra sikeredtek a grissinik, ennek oka az expressz sebesség volt, hogy másfél órán belül készen legyek, mire a vendégek megérkeznek. Az alakjuk kissé megsínylette ezt a gyors tempót, de az ízén mit sem változtatott, ugyanolyan sebességgel el is fogyott mind. 

PND

 fullsizerender_8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pndkitchenstories.blog.hu/api/trackback/id/tr917688728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása