Avagy spagetti Szénégető módra. Egy klasszikus olasz tészta recept. Szinte nincs ember, aki ne ismerné, mégis nagyon sokan nem tudják, mi is ez pontosan. Még mindig nagyon sokan azonosítják a Carbonara-t a tejszínes sonkás tésztával. Ti ne tegyétek! A Carbonara spagettinek ugyanis nem hozzávalója sem a tejszín sem pedig a sonka.
Az eredeti olasz recept végtelenül egyszerű, és az olasz konyhához híven a hozzávalók milyenségén múlik a végső harmónia.
Nem kell más hozzá, mint Guanciale vagy Pancetta azaz hússzalonna (tokaszalonna), és Pecorino sajt. A Pecorino a parmezánhoz hasonló kemény sajt, így ezzel is helyettesíthető. Itthon még kevés helyen kapni, így a parmezán is tökéletes. Ezeken kívül szükségünk lesz még tojásra, ettől lesz majd krémes. (Csak semmi tejszín!)
Hozzávalók: (2 személyre)
- Spagetti (fél csomag)
- hússzalonna
- Pecorino sajt
- 2 tojás sárgája
- só
- bors
Az elkészítése nem túl bonyolult. A spagettit sós vízben kifőzzük (al dente), közben egy serpenyőben lepirítjuk az apróra kockázott szalonnát. Én egy pici vajat szoktam alá tenni, ez nem része az eredeti receptnek, de a krémes állag fokozása miatt én így szeretem.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a reszelt sajttal összekeverjük. (Jó ha a sajt minél kisebbre van reszelve)
Végül a tésztát leszűrjük, egy tálba tesszük és összekeverjük a tojással és a szalonnával. A nyers tojás a tészta hőjétől fog "megfőni", így gyorsan dolgozzuk el, hogy ne egy rántottás tésztát kapjunk. Alaposan borsozzuk meg, és reszeljünk még hozzá sajtot.
Sózni külön már nem sóznám, hisz a szalonna eleve sós, a tészta pedig sós vízben főtt.
Mindennel együtt negyed óra alatt bőven összehozható fogás.
Remélem sikerült eloszlatni a tévhitet a Carbonara-val kapcsolatban, és hogy sokan elkészítitek ezt a remek pasta-t. Tökéletes választás, ha gyorsan szeretnénk valamit összedobni, de mégis meleg vacsorára vágyunk.
PND